Donderdag vond in en om de Hogeschool iPabo in Alkmaar het Techniek Toernooi Noord-Holland 2017 plaats. Meer dan 70 teams van 26 basisscholen, ook uit Alkmaar en Heerhugowaard, gingen de strijd met elkaar aan in zes competities met het thema ‘vooruitgang’. Uiteindelijk riep een jury van professoren, gekleed in toga met baret, 24 teams uit tot winnaars. Zij gaan namens de provincie naar de landelijke finale.

De Cocon uit Alkmaar sleepte een 1e en een 3e prijs in de wacht. Behalve geld voor techniekmiddelen wonnen de 24 teams een ticket voor de landelijke finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Juryvoorzitter Prof. Dr. Bob van Eijk: “De jury was enorm onder de indruk van de kwaliteit van de prestaties van de leerlingen. Zij kwamen met verassende en slimme oplossingen voor de technische uitdagingen.”

Voor de deelnemers en de vele supportende klasgenoten waren er allerlei extra activiteiten. In het nieuwe Exploreon konden ze zelf proefjes doen. Vmbo-leerlingen van het Van der Mey College lieten hen een waterleiding repareren. De Natuurkundekermis van de UvA trad op en bij de stands van OTIB konden de kinderen zelf solderen en zonnecellen testen. Organisaties als Opitec, Proefjes.nl en Solly Systeem hielden educatieve exhibits. En een speciale beslagprinter maakte van een tekening een lekkere pannenkoek.

Ook voor de iPabo zelf is het Techniek Toernooi belangrijk. Veel studenten assisteren en jureren, een uitstekende praktische verrijking van het curriculum.

Voor een overzicht van de winnaars en meer, ga naar techniektoernooi.nl/noord-holland. (foto: Sjaak Bos)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl