00:00
55
00:00

Nu het een paar dagen continu heeft gevroren, houden schaatsliefhebbers het dunne ijslaagje in de Alkmaarse wateren nauwlettend in de gaten. Voor de sloten en rivieren komt het schaatsen nog niet in beeld maar op de natuurijsbanen kunnen ze maar nauwelijks wachten. De basisschoolleerlingen van de Driessenschool uit Grootschermer mochten het ijs al proberen want ijsclub Thialf had op de valreep besloten de kinderen toch even een uurtje te laten schaatsen.

Het zou zo maar kunnen dat sommigen van hen nog nooit geschaatst hebben op 'echt' natuurijs, omdat het tegenwoordig maar weinig voorkomt. "Maar vroeger werden er grote tochten gereden in de Eilandspolder maar dat zit er nu niet meer in helaas", vertelt ijsmeester Libbe Reitsma. "Maar de Elfstedentocht is ook altijd in een andere maand gereden dus het kan nog. "

Eigenlijk kon er nog niet geschaatst worden. Dat het toch lukt heeft een speciale reden zegt voorzitter Misha Hoekstra: "Doordat de ijsbaan een klein beetje lek is, is de ijslaag tot de bodem gezakt en kunnen kinderen er niet doorheen zakken." Nadat er door tientallen kinderen een uur lang met plezier was geschaatst, konden de gladde ijzers weer worden opgeborgen. De aankomende nachten blijft het vriezen maar gaat het overdag enkele graden dooien.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl