Tijdens de feestdagen wordt tot twee keer zoveel ingebroken als op andere dagen. Toch zegt slechts een op de vijf mensen (22%) extra maatregelen te nemen om inbraken te voorkomen wanneer men op visite of vakantie is. “Ga daarom eens inbreken in je eigen huis”, is de oproep van Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

De meeste mensen denken er wel aan om de deuren goed op slot te doen, maar soms is dat niet genoeg. Recent onderzoek laat zien dat bijna iedereen onterecht denkt dat zijn huis goed beveiligd is. Toch is bijvoorbeeld maar liefst 43% van de achterdeuren zodanig beveiligd dat een inbreker binnen een minuutje binnen is. “Je kunt de achterdeur dan wel goed op slot draaien, maar een zwak slot houdt inbrekers niet tegen. Vaak gaat van alleen nieuw deurbeslag al een goede, afschrikwekkende werking uit”, aldus Staal. InbraakPreventieCheck biedt hierbij hulp: daarmee kun je aan de hand van foto’s eenvoudig controleren hoe je huis is beveiligd en wat er eventueel aan verbeterd kan worden.

Ongeveer 40% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan een of meerdere dagen niet thuis te zijn tijdens de feestdagen. Daarom is het niet verwonderlijk dat de piek van alle inbraken in de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw valt. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 uur en 21.00 uur. Een inbreker weet dat hij dan rustig zijn gang kan gaan, maar slaat tegelijkertijd meestal bij het gemakkelijkste doelwit toe.

Om inbraak te voorkomen heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken een paar tips:

  • Laat het lijken alsof je thuis bent door een bewoonde indruk achter te laten door bijvoorbeeld de tv aan te laten staan; dat geeft geluid en ‘bewegend’ licht. Wie met vakantie gaat wordt aangeraden om iemand te vragen de post weg te halen en het aanrecht enigszins rommelig te laten. 
  • Zet een tijdschakelaar op enkele lampen en stel die in op een tijdstip dat het donker wordt. Laat niet alleen de lichtjes van je kerstboom branden; daar prikt een inbreker zo doorheen.
  • Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden en extra verlichting aan te doen.
  • Start een WhatsApp-groep in de buurt om elkaar te waarschuwen bij een verdachte situatie. Op www.wabp.nl is te vinden welke WhatsApp-groepen in de buurt actief zijn.
  • Doe de InbraakPreventieCheck om de huidige beveiliging van je huis te controleren. Je krijgt dan meteen tips hoe je hang- en sluitwerk op eenvoudige wijze te verbeteren.
  • Plaats een inbraakwerende strip op voor- en achterdeur.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl