HALstad Centraal

Op donderdag 25 februari vertegenwoordigt wethouder Elly Konijn van D66 het gemeentebestuur van Alkmaar tijdens de herdenking van de Februaristaking 1941.De herdenking, die om 16.30 uur begint, wordt gehouden op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam en bestaat uit een korte officiële plechtigheid bij en een defilé langs het monument van ‘de Dokwerker’.

Omdat het dit jaar precies 75 jaar geleden is dat de staking plaatsvond is Koning Willem-Alexander bij de ceremonie aanwezig. De Koning begeleidt oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij ‘de Dokwerker’. Voorafgaand aan de kranslegging zijn er toespraken van mevrouw Joke Koningh, voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941, burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, acteur Joost Prinsen en acteur Thomas Spijkerman van de theatervoorstelling STAAKT…

De aanleiding van de staking was de razzia van 22 en 23 februari 1941 op 427 Amsterdamse Joodse mannen rondom het Jonas Daniël Meijerplein. Uit solidariteit staakten de havenarbeiders en legde het trampersoneel het openbaar vervoer in Amsterdam plat. De staking sloeg over naar de Zaanstreek, Weesp, Kennemerland, Hilversum en Utrecht en maakte (inter)nationaal veel indruk.

In de weken voorafgaand aan de herdenking worden er speciale activiteiten georganiseerd. Het volledige programma is te vinden op www.februaristaking.nl.

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl