Op zaterdag 9 en zondag 10 juli houden honderden imkers in het land open huis. In regio Alkmaar kun je tijdens de elfde editie van de Landelijke Open Imkerijdagen terecht op drie locaties: ย zaterdag van 10:00 - 16:00 uur bij Strijkmolen D aan de Molenkade 8 in Oudorp en zondag van 12.00 - 17.00 uur bij Imkerij Heiloo, aan de Groeneweg 8 in Heiloo. Bijenstal Achtergeest werkt samen met de Hortus, daar kunnen belangstellenden zondag ook terecht in de tuinen aan de Berenkoog 43 in Alkmaar.

Tijdens het grootste imkerevenement in Nederland kun je leren hoe belangrijk bijen zijn voor ons dagelijks eten en de natuur. Imkers vertellen over hun werk, de bijen en honing.ย Je krijgt uitleg over werksters, darren en de bijenkoningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijk maken van eigen tuin en balkon. Imkers laten zien hoe honing wordt gemaakt en laten de bezoekers de koningin bekijken.

De imkers vertellen ook over het bij-vriendelijk maken van je omgeving, om de zwaar bedreigde bijenpopulaties een handje te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door het planten van bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld.

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Wie belangstelling heeft om imker te worden om meer bijen te redden, kan zich tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen laten informeren door een imker uit de buurt.

Meer informatie op bijenhouders.nl.

 
Pin It