ChristenUnie Alkmaar wil dat het college van B&W het sponsorcontract van AZ met Kansino afkeurt en de voetbalclub aanstuurt om de gevaren van gokken te benadrukken. Raadslid Ronald van Veen spreekt van een 'sluipmoordenaar. "Het is ons duidelijk dat AZ legaal gezien niets verkeerd doet. Wel vinden wij het moreel verwerpelijk om een voetbalclub te laten sponsoren door een sector die zo veel sociale ellende veroorzaakt."

"Alhoewel sponsoring en reclame door gokbedrijven sinds oktober 2021 legaal is, willen wij protest aantekenen. Gokken is verslavend", aldus Van Veen. "Duizenden mensen in Nederland, volgens Jellinek in 2016 zelfs rond de 80.000 personen in behandeling, hebben te maken met de verschrikkelijke gevolgen van gokverslaving. Gezinnen worden verscheurd, zeer grote schulden ontstaan en zelfs dakloosheid en gebruik van kalmerende middelen zijn soms het gevolg van een uit de hand gelopen ‘spelletje’."

Voor minderjarigen komen er AZ-shirts met de naam van een maatschappelijke stichting die Kansino financiert, maar dat vindt de ChristenUnie maar niks. "Het lijkt erop dat ook AZ zo de moreel verwerpelijke reclame voor een verslavend middel wil goedpraten, terwijl ze nog steeds minderjarigen blootstellen aan deze reclame en tevens het signaal geven dat online gokken goed is voor de samenleving door hun inzet voor een maatschappelijke organisatie. Wat gaat die organisatie doen… Gokverslaafden helpen..??". Bovendien denkt de CU dat de verkoop naar leeftijd lastig te reguleren is.

"Dagelijks komt de gemeente in contact met gokverslaafden", hekelt Ronald van Veen verder. "Via de Wmo, uitkeringen en politie en justitie zien we de kwalijke gevolgen van deze verslaving terugkeren op het bordje van de belastingbetaler, om nog maar te zwijgen van de sociale ellende die hierdoor ontstaat."

Van Veen vraagt het college van B&W of het bereid is publiekelijk de sponsordeal af te keuren, welke mogelijkheden het heeft om AZ te beïnvloeden en of het maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de voetbalclub zijn publiek bewust maakt van de gevaren van gokken.
Pin It