Een Roemeense man die in Griekenland een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit, moet bij terugkeer in Nederland nog eens twee jaar de cel in voor seksuele uitbuiting en mishandeling van zijn vriendin. Dat eiste de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar.

De 39-jarige A.M. woonde vorig jaar met de vrouw samen in Egmond aan Zee. Toen het Roemeense stel op 20 maart vorig jaar flinke ruzie had op de Watertorenweg, belden getuigen de politie. Bij aankomst van de politie had zij een snee in haar arm en gebroken kunstnagels. Op camerabeelden was te zien dat de man haar vasthield bij haar nek, en dat er flink werd geduwd en getrokken. Ze gilde dat ze buikpijn had en dat ze haar geld terug wilde hebben. Ook riep ze om haar kind.

Het bleek niet de eerste mishandeling. In Rotterdam was de politie al eens tussenbeide gekomen. Daar had ze de politie al verteld dat ze seksueel werd uitgebuit door haar partner. Dat verklaarde ze na de mishandeling in Egmond opnieuw. De vrouw vertelde de politie dat ze daar genoeg van had. Volgens haar was ze inmiddels anderhalf jaar werkzaam in de prostitutie. De verdiensten moest ze grotendeels aan haar vriend afstaan. Ze had geen eigen woning en geen eigen bankrekening. Volgens de officier van justitie had haar partner ervoor gezorgd dat ze van hem afhankelijk bleef. Het weinige geld dat ze kreeg, stuurde ze grotendeels naar haar zieke moeder in Roemenië, die daar voor het ernstig zieke zoontje van de vrouw zorgde.

De officier van justitie vond een lange gevangenisstraf op zijn plaats. Ze eiste twee jaar. De verdachte was niet bij de zitting aanwezig omdat hij na de aanhouding inmiddels was overgeleverd aan Griekenland voor het uitzitten van een celstraf van twaalf jaar voor een onbekend delict.

De advocate van de Roemeen, Frederieke Dölle, zag het allemaal anders. Volgens haar was er sprake van een valse aangifte en was het slachtoffer inmiddels teruggekomen op haar eerdere verklaringen. Volgens haar geeft de vrouw inmiddels toe dat ze zelf ook een aandeel had gehad in de ruzie. Dat ze al haar geld afstond aan haar vriend, kwam omdat hij wel een bankrekening had en zo rekeningen kon betalen. Dat ze een heftige relatie hadden, wilde volgens de advocate nog niet zeggen dat er sprake was van uitbuiting.

De rechtbank doet 7 juni uitspraak, zo meldt het NHD.
Pin It