De 32-jarige Lindsay de J. uit Heiloo is woensdag veroordeeld tot zes maanden celstraf en 200 uur taakstraf voor het verduisteren van 164.000 euro van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Den Helder. Dat gebeurde in 2014 tot en met 2018 toen ze daar als woonbegeleider werkte. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

De J. was bij het COA in Den Helder als woonbegeleider in dienst en had financiƫle problemen. Op haar werk had ze beschikking over geldbedragen, die als voorschotten werden uitgekeerd als zogenoemde moneycards voor asielzoekers zonder werk. Met deze moneycards kunnen asielzoekers wekelijks leefgeld opnemen.

De vrouw deed net alsof deze moneycards niet werkten en dat zij daarom aan asielzoekers voorschotten moest verstrekken. Deze zogenaamd verstrekte voorschotten hield ze echter zelf. Toen het COA dit ontdekte, werd ze ontslagen. Naast het COA te hebben opgelicht, leidde Lindsay de J. een kredietverstrekker een leasemaatschappij om de tuin, door op andermans naam een krediet- en een leaseovereenkomst te sluiten.

Haar 36-jarige partner is door de rechtbank vrijgesproken van witwassen. De vrouw had een deel van het geld dat zij had verduisterd op bankrekeningen van haar partner (ongeveer 14.000 euro) en van zichzelf (ongeveer 69.000 euro) gestort. De partner werd verdacht van het vasthouden van die 83.000 euro, terwijl de partner wist of kon vermoeden dat het geld niet op de juiste manier verkregen was. De rechtbank vindt dat niet kan worden aangenomen dat de partner dit wist.
Pin It