De Alkmaarse Accijnstoren is ingepakt in een 25 meter lange banier met de regenboogkleuren. Het rijksmonument aan de Bierkade markeert daarmee de start van een week lang Alkmaar Pride, die zaterdag is begonnen. Het doel van de week is om de acceptatie en integratie van transgenders, lesbisch-, homo- en biseksuele Alkmaarders te vergroten. Hoogtepunt van de Prideweek is traditioneel de grachtenparade, waarmee het evenement volgende week zaterdag wordt afgesloten.

Regenboogvlaggen zullen komende week vaker zijn te zien. Het symbool van de lhbti+-gemeenschap wappert zondag in het AZ-stadion tijdens de wedstrijd AZ-Heerenveen. AZ is een van de eerste clubs in het betaald voetbal die heeft toegezegd dit te doen. De vlag hangt ook aan het stadhuis in de Langestraat en het wagenpark van Stadswerk072 rijdt een week lang rond met een regenboogvlaggetje.

Zaterdagmiddag kan iedereen bij de opening zijn. Vanaf het stadhuis trekt om 14:30 uur een optocht onder muzikale begeleiding van Bateria Unidos d’Alcmaria naar de regenboogbank aan de Bierkade. De Alkmaar Pride-week wordt daar afgetrapt door landelijk COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 's Avonds is er ter gelegenheid van de opening om 20:00 uur de hilarische Drag Queen Bingo in het Aloha Café aan het Verdronkenoord.

Speciaal voor de Alkmaar Pride heeft Filmhuis Alkmaar elke dag een bijzondere LHBTI-film op het programma gezet. Maandagavond zet de politie de deuren open voor de lhbti+-gemeenschap, in samenwerking met Roze in Blauw Noord-Holland. De politie wil in gesprek gaan over Roze in Blauw en werkzaamheden toelichten, zoals de aanpak van de politie bij een aantal geanonimiseerde casussen die hebben gespeeld in Noord-Holland.

Op de Paardenmarkt staat van vrijdag 27 mei tot en met 12 juni de buitententoonstelling ’Oud-Roze’. De tentoonstelling staat stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Over deze ’Roze Ouderen’ heeft fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans in samenwerking met stichting Open Mind een buitententoonstelling met 30 kleurrijke portretten en verhalen gemaakt. Het toont hoe moeilijk zij het hadden met hun ware identiteit.

De afsluitende grachtenparade is zaterdagmiddag 28 mei live op tv te volgen via mediapartner NH Nieuws. De laatste Alkmaar Pride was alweer drie jaar geleden. In 2020 en 2021 moest het evenement worden afgeblazen door de coronapandemie.

Inmiddels staat er een fotoreportage van de optocht door de binnenstad op de facebookpagina van Alkmaar Centraal.

 
Pin It