Wie op een mooie zomerdag naar het strand wil met het openbaar vervoer, moet rekening houden met bomvolle bussen, waardoor passagiers achterblijven op de halte en daar zelfs niet stopt omdat er niemand meer bij past. Connexxion heeft dit jaar onvoldoende buschauffeurs om extra bussen in te zetten op zomerse stranddagen op buslijn 165 tussen Alkmaar en Egmond.

Normaal gesproken rijdt daar eens per half uur een bus. In de weekenden en na 20:00 uur 's avonds rijdt op die lijn nog maar een bus per uur. De frequentie op de buslijnen is verlaagd na een flinke terugval in reizigers sinds de coronapandemie. Bij mooi weer is dat te weinig voor de vele strandgangers. Op sommige zomerse dagen waren in eerdere jaren wel acht of meer extra ritten nodig om iedereen vanuit Egmond weer allemaal thuis te brengen.

Eerder deze week werd al bekend dat er niet voldoende chauffeurs zijn bij Connexxion om de kustbussen te laten rijden tussen Bergen en Bergen aan Zee. Reizigers die deze zomer vanaf het Alkmaarse treinstation naar het strand willen, zijn daardoor aangewezen op buslijn 165 naar Egmond of buslijn 151 naar Camperduin en Petten. Op zomerse dagen zijn er vooral op lijn 165 meer passagiers dan de reguliere dienstregeling aan kan. Daarvoor kon een buschauffeur die veel mensen moest achterlaten, op dat moment extra bussen oproepen. Die rukten dan vanuit de busgarage in Alkmaar uit. Mensen die achterbleven bij een halte, hoefden daardoor niet uren te wachten voordat er weer plek was in een latere bus.

Voor die versterkingsritten heeft vervoermaatschappij Connexxion nu niet meer voldoende chauffeurs achter de hand. "Net als zoveel sectoren, kampen wij met een personeelstekort. Dat is nog het meest voelbaar in de zomermaanden, als ook veel buschauffeurs vakantieverlof opnemen. Het probleem is zo groot, dat we de kustbussen niet meer kunnen laten rijden. Ook hebben we de komende maanden niet de buschauffeurs voor de versterkingsritten op de reguliere lijnen naar de kustplaatsen", stelt woordvoerder Anne de Lange van Connexxion.

"We geven er de voorkeur aan de focus te leggen op het uitvoeren van de normale dienstregeling. Dat is met het huidige personeelstekort en het vele vakantieverlof in de zomermaanden al een hele kluif. We zien ons genoodzaakt met de beschikbare buschauffeurs de focus te leggen op de betrouwbaarheid van de normale dienstregeling".

Woordvoerder De Lange raadt mensen aan goed naar alternatieven te kijken voor het openbaar vervoer om naar het strand te gaan: "Misschien kunnen mensen carpoolen of met de fiets. Bij mooi weer zal onze capaciteit op de lijnen naar de kustplaatsen minder zijn dan in eerdere jaren." Wel belooft ze dat er bij veel strandverkeer gekeken zal worden of er grotere bussen kunnen worden ingezet: "Mits die elders niet dringender nodig zijn". Connexxion beschikt in Noord-Holland Noord over vier gelede bussen van 18 meter lengte.

Buslijn 165 rijdt in de weekenden en in de zomervakantie de lange route door Egmond aan Zee over de Boulevard. Het zijn geen goede vooruitzichten voor inwoners van de Egmonden die voor noodzakelijke reizen op het openbaar vervoer zijn aangewezen en dan bij haltes wachten, waar de bus niet stopt omdat de maximale capaciteit al bij de eerste haltes in Alkmaar of Egmond is bereikt. (foto: Lijn 165 bij busstation Egmond in 2020 / Facebook / Marcel van Genderen)

 
Pin It