De kinderen van de Langereisschool in Ursem hebben de campagne 'Blikvrij' afgetrapt samen met de provincie, gemeenten Koggeland, Dijk en Waard en Opmeer. Namens Dijk en Waard waren wethouder Annette Groot en oud-burgemeester Bert Blase van de partij.

De campagne is een initiatief van Schoner Holland, dat zich zoals de naam al aangeeft inzet voor een schoner Holland. Jaarlijks worden zo’n 150 miljoen blikjes op de grond achtergelaten en dat worden er steeds meer. In de afgelopen jaren was er soms een stijging van meer dan 25 procent. Blikjes zijn vaak van aluminium gemaakt, met dikwijls een plastic binnenlaag en aan de buitenkant inkt en een coating. Allemaal schadelijk voor de natuur.

Bovendien worden blikjes niet opgemerkt door de metaaldetector in de maaimachines, met als gevolg dat ze vermalen worden. Wilde dieren kunnen de scherpe stukjes per ongeluk opeten en het hooi dient vaak als veevoer. Jaarlijks sterven naar schatting zo’n 4.000 koeien door stukjes blik. (foto: gedeputeerde Jeroen Olthof)
.
Pin It