Het verlies van lood door de sportvisserij zorgt jaarlijks voor ongeveer 7.200 kilo lood in het Nederlandse water, wat aangeduid is als een risico voor het milieu. Om die reden zet Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zich in voor een loodvrije hengelsport.

Naar verwachting geldt vanaf 2027 een Europees verbod op de productie en het gebruik van lood in de hengelsport. Tot die tijd wil het hoogheemraadschap een extra impuls geven aan de overgang naar een loodvrije visserij. Het kiest voor een actieve rol in samenwerking met onder andere Sportvisserij MidWest Nederland, de Visstand Beheer Commissie en andere waterschappen.

In 2018 zijn de eerste stappen in deze richting al gezet met het ondertekenen van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. ''Maar dat is niet voldoende'', aldus hoogheemraad Klazien Hartog. ''Er is een goed begin gemaakt, maar nu willen we doorpakken en ook regionaal een boost geven.''

Samen met Sportvisserij MidWest Nederland, de provincie en de lokale hengelsportvereniging is het waterschap een pilot Loodvrije visserij aan het voorbereiden die deze zomer van start gaat. (foto: Vincent de Vries)
Pin It