Studenten van het Clusius College uit Hoorn hebben een bloemen- en kruidentuin gerealiseerd bij Fort K'IJK in Uitgeest. Als alle planten goed gaan groeien, kunnen theeliefhebbers na de oogst het mengsel komen proeven. Donderdag werd de tuin geopend door directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland, wethouder Cecilia van Weel-Nieten van de gemeente BUCH en het Clusius College. Tijdens de opening presenteerden de studenten de nieuwe theesoort vanuit een bakfiets. De naam van de nieuwe theesoort en de tuinnaam werden zo meteen onthuld. Die moeten bekend worden als K'IJKTUIN.

“Vanuit het programma ‘Biodivers Perspectief’ onderzoeken de studenten hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen versterken. En dat niet alleen, ze zetten het hele proces op poten, van aanleg tot aan productrealisatie. Iedereen vanuit zijn eigen discipline en expertise, van agro tot aan marketing. Met ons initiatief nemen we zowel studenten, docenten en bedrijven mee in de ontwikkelingen op het gebied van natuur inclusieve landbouw'', aldus Roland Smit van LAND&HAND. Boswachter Jeroen Engelhart helpt de studenten zodat de grond en de omgeving goed worden bewerkt: “Het is mooi om te zien dat studenten hier zo’n prachtige tuin aanleggen, een aantrekkelijke trekpleister voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. Dichte beplanting zorgt voor schuilplaatsen waardoor ook andere insectensoorten (o.a. wantsen en spinnen) worden aangetrokken. Zo ontstaat een mooi compleet ecosysteem van bestuivers, jagers en prooien.''

De bewoners van het fort helpen zelf ook mee door de planten water te geven. Nu de tuin rondom het fortwachtershuis helemaal klaar is en de eerste thee is gedroogd, mag iedereen een kopje kruidenthee komen drinken. Dat kan van donderdag tot en met zondag tussen 11:00 en 16:00 uur, de openingstijden van het fort.
Pin It