Luuk Koopman uit Heiloo is uitgeroepen tot “beste proever buitenlandse kaas van Nederland” tijdens het 24e Buitenlandse Kaas Keur Concours. Koopman is eigenaar van Zuivelhoeve by Kaashuis Tromp in Egmond aan den Hoef. Hij kreeg donderdag de Huuber-van-de-Weegen Bokaal uit handen van het buitenlandse kaasgilde.

Dit is het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas, dat het Concours jaarlijks organiseert. Daarbij worden twaalf Europese kazen getoetst op naam, smaak, herkomst, melksoort, vetpercentage en kwaliteit.

De deelnemers moeten de kazen op soort herkennen op basis van een heel klein stukje. Om het nóg moeilijker te maken, zijn er veel instinkers meegenomen in de wedstrijd. Luuk: “De Roquefort wordt vaak verward met Bleu de Causses of Bleu d’Auvergne. Ook is het onderscheid tussen de Zwitserse Gruyere, Appenzeller of Comté een lastige om te herkennen”.

Na een tweede plek in 2016, was Koopman dit jaar met 300 van de 360 punten een duidelijke winnaar. Luuk mag naast de toonaangevende Huber van de Weegen Bokaal ook de prestigieuze titel “beste proever buitenlandse kaas van Nederland” meenemen naar huis.

Eind april won hij al de derde plek bij de nationale competities van het Vakcentrum Foodspecialiteiten in de categorie Speciaalbieren. Luuk: “bezig zijn met mijn passie is het mooiste wat er is, deze bekroningen geven
deze passie toch een extra speciaal randje.”
Pin It