Molenaar Jan Kleverlaan is dinsdagnacht op 85-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Sinds 1990 was hij een van de molenaars op molen Kijkduin in Schoorl. Haar collega-molenaar Tessa Krop van molen Noorder-M in Sint Maartensvlotbrug, die jaren met Jan heeft gedraaid op molen Kijkduin, is erg geraakt door het nieuws: "Het zal een hele schok zijn voor heel Schoorl en de hele molengemeenschap. Jan was de stille kracht van molen Kijkduin, en bijna iedereen in de Noord-Hollandse molenwereld kende de zachtmoedige en altijd positieve Jan wel."

Jan Kleverlaan stond samen met een andere molenaar van molen Kijkduin, Tom Bos, aan de basis van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Heel veel molenaars in Noord-Holland zijn daarna door Kleverlaan opgeleid.

Als begenadigd molenaar was hij sinds 1990 een vaste waarde voor molen Kijkduin in Schoorl. In de jaren tachtig van de 20e eeuw lukte het die korenmolen weer maalvaardig te maken. Elke zaterdag kunnen bezoekers kennismaken met het rijksmonument en met het eeuwenoude molenaarsambacht. Sinds 2017 staat dat ambacht van molenaar op de Lijst van Immaterieel Werelderfgoed van de Unesco.

De collega-molenaars en vrijwilligers van molen Kijkduin wensen de familie op hun facebookpagina veel sterkte met het verlies. Over de uitvaart zijn nog geen details bekend.
Pin It