Niet dagelijks ontstaat er een sinkhole in Nederland. Bewoners van de Kastanjelaan in Langedijk keken dinsdagmiddag dan ook vreemd op, toen ze middenin het asfalt een gat zagen.

"Ik zag het gat in de weg en heb de gemeente gebeld", vertelt een omwonende aan Dijk en Waard Centraal. "Ze zijn gelijk richting de Kastanjelaan gekomen en hebben het gat afgezet met hekken." Het gat lijkt in eerste instantie maar klein, maar wie er in kijkt ziet meteen dat er een grote hoeveelheid zand onder het asfalt is verdwenen. Het gevaar ontstaat dan dat er bijvoorbeeld een auto 'door het wegdek zakt'.

Sinkholes kunnen op twee manieren ontstaan. Natuurlijke sinkholes ontstaan op plekken waar oplosbaar gesteente, zoals zout of kalk, in de grond zit. Ook kunnen verdwijngaten ontstaan door menselijk ingrijpen. Dit is ook het geval in de Kastanjelaan, zo benadrukt de gemeente. "De aansluiting van een riool op een woning is lek geraakt. Daardoor is grond weggespoeld. Het gat is nu afgezet en woensdag gaan we werken aan de weg."
Pin It