“Zolang we kijken is de geschiedenis nog niet voorbij.” Op dinsdagavond 3 mei vertoont Filmtheater Cinebergen de documentaire Three Minutes - A Lengthening inclusief nagesprek met filmmaker Bianca Stigter. Three Minutes onderzoekt een amateurfilm uit 1938 over de Joodse inwoners van een stadje in Polen en stelt het einde daarvan uit. Een essay over film, geschiedenis en herinnering.

Three Minutes - A Lengthening van Bianca Stigter toont een in 1938 door David Kurtz geschoten amateurfilm van de Joodse inwoners van een stadje in Polen en probeert het einde daarvan uit te stellen. Zolang we kijken is de geschiedenis nog niet voorbij. De beelden, voornamelijk in kleur, duren slechts een paar minuten. Dit is het enige bewegende beeldmateriaal dat bekend is van de Joodse inwoners van Nasielsk van voor de Holocaust. Wat vertellen de beelden over hen? Welke verhalen zitten in het celluloid verborgen? Verschillende stemmen versterken de beelden.

Schrijver Glenn Kurtz, kleinzoon van David Kurtz, deelt zijn indrukwekkende kennis van het materiaal. Maurice Chandler, die als jongen in de film voorkomt, haalt herinneringen op. De prachtige vertelstem is van actrice Helena Bonham Carter.

Pin It