Op 4 en 5 mei gebeurt er in de hele gemeente Alkmaar weer van alles. Op meerdere plekken is woensdag 4 mei een formele Dodenherdenking en donderdag 5 mei is het overal feest. In Cultuurpark De Hout wordt het Bevrijdingsfestival weer gehouden.

Om 19:00 uur is een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk van Alkmaar. Burgemeester Anja Schouten brengt een herdenkingsrede en leerlingen van basisschool DURV! dragen eigen gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance en organist António Pedrosa verzorgen de muziek. Om 19:37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en voorzitter 4 mei Comité Bob Martens leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20:00 uur wordt twee minuten stilte gehouden, daarna volgt het defilé. Soli Deo Gloria Alkmaar, Veteranen Alkmaar en scoutinggroep De Geuzen verlenen hun medewerking.

De Alkmaarse herdenking is live te volgen via Streekstad Centraal, TV Ziggo kanaal 42 en KPN kanaal 1504, en via het YouTube-kanaal. De livestream loopt ook op de Facebookpagina van Alkmaar Centraal. Daarna is de uitzending via deze kanalen ook terug te zien.

Om 19:20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Tijdens de ceremonie leggen wethouder Nils Langedijk van gemeente Dijk en Waard en wethouder Robert te Beest van gemeente Alkmaar een krans.

Om 19:50 uur vertrekt een gezelschap in stilte vanuit Grand Café Stompehoeve in Stompetoren naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Hier wordt de kranslegging gedaan door wethouder Elly Konijn-Vermaas en Mark Bleijendaal, voorzitter Comité 4 mei. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt de wethouder een toespraak gevolgd door bijdragen van basisschool De Wiekslag. Leen Spaans spreekt over Truus Wijsmuller met als thema ‘Vluchten in tijd van oorlog’.

In de Grote Kerk van De Rijp begint de ontvangst om 18:30 uur met organist Jan Pronk, gevolgd door een welkom van Fré Harmsen, de plaatsvervangend voorzitter Comité 4 en 5 mei De Rijp en een toespraak van wethouder Pieter Dijkman. Leerlingen van De Balein en De Vinckhuysen houden voordrachten. En Gervien Pielage houdt een lezing over ‘Opvang, onderdak en voeding’, het lokale verhaal. Om 19:45 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd door gemeentevertegenwoordigers en bestuursleden van Comité 4 en 5 mei De Rijp. Na de ceremonie om 20:00 uur volgt nog de bloemlegging bij het monument nabij het Noordeinde.

En dan wordt op 5 mei de vrijheid gevierd, die Nederland inmiddels 77 jaar geniet. Ook wordt stilgestaan bij het grote goed dat vrijheid is, iets dat nog maar eens benadrukt wordt door de oorlog in de Oekraïne en de opvang van vluchtelingen uit dit land. Het landelijke thema is dit jaar: ‘Vrijheid in verbondenheid’.

Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert in De Hout het Bevrijdingsfestival. Er zijn live optredens, een kinderfestival en veteranen zijn aanwezig voor een praatje of diep gesprek. Het vuur dat die nacht in Wageningen is ontstoken zal door leden van AV Hylas rond 14:00 uur worden aangeboden, nadat ze er door alle woonkernen van de gemeente zijn gerend, Burgemeester Anja Schouten heeft de eer het Alkmaarse Bevrijdingsvuur te ontsteken en daarna gaan de festiviteiten officieel van start.

Het volledige programma staat op bevrijdingsfestivalalkmaar.nl.

De vlaginstructie: de Nederlandse vlag kan op 4 mei vanaf 18:00 uur halfstok worden gehangen tot zonsondergang, zonder wimpel. De volgende dag kan de vlag weer uit (zonder wimpel), maar dan helemaal in top.

Meer op 4en5mei.nl.
Pin It