Burgemeester Peter Rehwinkel heeft dinsdag 26 april een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan dertien inwoners van Dijk en Waard. Twaalf van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Traditiegetrouw reikt de burgemeester namens de koning lintjes uit tijdens de laatste werkdag voor Koningsdag. In Dijk en Waard zijn dinsdag dertien mensen onderscheiden. Gracia Blanker (69) is na de bewuste dinsdagochtend Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Blanker doet veel vrijwilligerswerk bij onder andere Stichting Buitenlandse Vrouwen Alkmaar en omgeving, daar is ze bestuurslid. Ook verzorgt ze Nederlandse taallessen, is ze mantelzorger voor haar dementerende buurvrouw en is ze hoofdauteur van het Prisma woordenboek Sranantongo.

De 79-jarige Joseph Neits werd net als de elf andere gedecoreerden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Neits was 22 jaar betrokken bij Amateur Tuinders Vereniging De Rekere in Alkmaar. Tussen 2002 en 2019 was hij ook bestuurslid.

Nel Borst- Wit is vanaf 1980 actief als trainer en scheidsrechter bij Handbalvereniging Hugo Girls. Daarnaast is de 70-jarige wijkcoördinator bij parochie Heilig Hart van Jezus, coördinator van de Caritasgroep en was ze tussen 2009 en 2019 mantelzorger voor haar buurman.

Geruime tijd is Annie de Haan- Koning (80) vrijwilliger bij Missie Ontwikkelingssamenwerking en Vrede van de kerkelijke gemeenschap in Heerhugowaard Noord. Ook is zij sinds 1975 vrijwilliger bij Caritas Heerhugowaard.

Een lintje werd ook opgespeld bij Auke Pool (76). Hij is meer dan 25 jaar vrijwilliger bij de christelijke gereformeerde kerk in Broek op Langedijk. Ook is hij sinds 2000 actief voor de ChristenUnie.

Riet van Raaphorst- van der Horst (84) was oprichter van belangenorganisatie Vrouwen in de Bijstand en later Vrouwen Solidair. Daarnaast begeleidde ze vakantieweken voor ernstig zieke patiënten, was voorzitter van het Noord-Hollands Jeugdorkest en vrijwilliger van het IVN. Ook schreef ze twee boeken, is ze vanaf 2006 vrijwilliger bij de Waardse Dyonisiuskerk, richtte ze de Rozenkransgroep op en brengt kerkelijke bladen rond.

Vrijwilligers zijn van groot belang voor de maatschappij en worden regelmatig in het zonnetje gezet bij de lintjesregen. Zo ook Jan Weel (84). De oud-voorzitter van vogelvereniging Huyghen Fauna, zette zich ook jaren in voor volleybalvereniging Ardea. Daarnaast was hij vijftien jaar actief als voorzitter van biljartclub Krijt op Tijd.

Ab Wassenaar (74) zet zich op veel manieren in voor sport, zo is hij bestuurslid accommodatie bij de Waardse Atletiekvereniging Hera. Tevens zet hij zich in voor de Cityrun by Night.

Ook een vrijwilliger van voetbalvereniging SVW'27 ontving een lintje, secretaris Ronald van Langen (55). Naast zijn secretarisschap, was hij van 2012 tot 2017 lid van de medezeggenschapsraad van OBS De Boomladder in Heerhugowaard.

Willem Vodde (71) is medeoprichter van Toerclub Omnisport en fietsclub Voel Je Top. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Filmhuis Cinecentrum 31 en mantelzorger voor zijn meervoudig beperkte broer.

De 69-jarige Mieke Wolkers- Lucke was voorzitter van peuterspeelzaal De Ukkelhut in Heerhugowaard en is sinds 2001 activiteitenbegeleider bij woonzorgcentra Hugo-Oord en Hugo-Waard. Ze is wijkcoördinator en lid van het kerkkoor.

Voor de Pieter Raat Stichting fietst Adri de Boer (84) met mensen die niet meer kunnen fietsen op de duofiets. Ook helpt hij bij evenement die georganiseerd worden door Stichting Gouden Dagen.

Peter de Nijs (69) heeft ook een lintje gekregen. De Nijs is secretaris van Stichting Toerisme Promotie Dijk en Waard en vrijwilliger bij Museum BroekerVeiling. Hij is vrijwilliger bij Solex Verhuur Langedijk en zit in de besturen van Kolfvereniging Gezellig Samenzijn, Horeca Stichting Langedijk en STOPhersentumoren.
Pin It