De Alkmaarse kaasmarkt is vrijdag door iemand uit de eigen gelederen geopend. Ron Westra  is 50 jaar lid van het Alkmaarse Kaasdragers Gilde. Hij werd in 1972 als noodhulp bij het Alkmaarse Kaasdragers Gilde gehaald door 'De Nachtwacht' Jan van Staten. Na twee jaar werd hij vastman in het groene veem en kreeg hij zijn eigen bijnaam: De Klep.

Zelf is hij vrij nuchter over het jubileum: "Tsja dat gaat vanzelf, elke 12 maanden is weer een jaar." Een rondje op de kaasmarkt leert dat Ron daar graag gezien is. "In het begin had ik het best moeilijk, en Ron heeft me daar bij geholpen", "Hij was een hele sterke en ook best wel snelle kaasdrager"en "De goede opmerkingen tijdens de vergaderingen kwamen van Ron, komen nog steeds van Ron", zo laten zijn collega's Alkmaar Centraal weten.

Maar ook bij de kaasmeisjes kan Ron een potje breken. Gevraagd naar de mooiste herinneringen komt een blos op de wangen en wordt er wat geheimzinnig gereageerd: "Ron organiseerde altijd hele leuke borrels". Het vrouwelijk schoon is één van zijn zwakke punten, vertelt de jubilaris: "Ik heb niets tegen mijn gildebroeders maar ben redelijk vrouwelijk georiënteerd ja." We waren met de camera dan ook niet welkom op de jubileumborrel...

Alle kaasdragers hebben een bijnaam. De naam De Klep dankt Ron aan zijn Alkmaarse motorrevisiebedrijf. Een klep is een belangrijk onderdeel van een verbrandingsmotor. Na 35 jaar was hij het oudste binnen zijn Veem en werd hij tasman (weger). Wanneer een kaasdrager 68 wordt is dat het einde van zijn 'actieve carriere'.

Inmiddels is Ron een jaar of acht niet echt meer actief op de kaasmarkt. Maarkaasdrager ben je voor het leven. Kaasdragers kunnen ook begraven worden met 'Kaasdragerseer'. Ze kunnen bijvoorbeeld met de kar 'Malle Jan' naar hun laatste rustplaats worden gebracht.

Pin It