Altijd worden anderen uitgenodigd om de kaasmarkt van Alkmaar om 10:00 uur in te luiden, maar vrijdag mag iemand uit eigen gelederen dat eens doen. Het college van B&W heeft deze keer de eer gegund aan Ron Westra omdat hij vandaag, donderdag, exact 50 jaar lang lid is van het Kaasdragers Gilde.

Ron Westra werd op 21 april 1972 als noodhulp bij het Alkmaarse Kaasdragers Gilde gehaald door 'De Nachtwacht' Jan van Staten. Na twee jaar werd hij vastman in het groene veem en kreeg hij de bijnaam De Klep. Alle kaasdragers hebben een bijnaam. De naam De Klep dankt hij aan zijn Alkmaarse motorrevisiebedrijf; hier werden regelmatig motorkleppen gerepareerd.

Ron is een goede kaasdrager die de tradities hoog in het vaandel heeft staan. Zo zijn vechten, roken, drinken en vloeken voor het gilde streng verboden tijdens de kaasmarkt. Gaat het mis dan wordt 'Uil!' geroepen. En wie te laat is moet een boete betalen. Vanzelfsprekend heeft De Klep vele smeuïge verhalen over de afgelopen 50 jaar. Ron droeg berries samen met 'Jette de Bougie' en reed rond met de kar 'Malle Jan'. Later werd hij tasman (weger) van het groene veem. Sinds 2014 is hij geen 'dragend' gildelid meer.
Pin It