De nieuwe partij Ons Dorp is de grote winnaar geworden bij de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Bergen. De partij onder leiding van oud-wethouder Jan Houtenbos kreeg bijna 23 procent van de stemmen. De nieuwe lijst Jezus Leeft komt niet in de gemeenteraad.

Het lijkt erop dat Ons Dorp bij bijna alle partijen stemmen heeft weggesnoept. In de Ruïnekerk in Bergen waar de aspirant-raadsleden woensdagavond, onder het genot van een drankje de uitslagen volgden, werd de vreugde bij het tafeltje van Ons Dorp steeds groter. Volgens lijsttrekker Jan Houtenbos, die in 2019 opstapte als wethouder in de gemeente, is het succes te danken aan de vertrouwde gezichten die op de lijst van de partij staan.

Bij GroenLinks was de vreugde een stuk minder. De partij haalde vier procent minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen. Toch was lijsttrekker Solita Groen niet al te teleurgesteld. Het verlies valt volgens haar nog wel mee. "Ik hield mijn hart vast als je kijkt naar de landelijke cijfers maar ik ben blij dat we in onze gemeente trouwe kiezers hebben," vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws.

Het opstappen van Klaas Valkering als wethouder lijkt geen rol te hebben gespeeld in het stemhokje. Valkering stapte op na een omstreden campagnebrief van het CDA. De brief die bij verschillende inwoners op de deurmat was gevallen, was opgesteld op papier met het logo van de gemeente. Ook zat de brief in een envelop met hetzelfde logo. Uiteindelijk boekte de partij een winst van ruim vier procent ten opzichte van de vorige verkiezingen.

De complete uitslag, met een hulpmiddel om mogelijke coalities samen te stellen, is hier terug te vinden.
Pin It